Konstrukcija čelika

Konstrukcija čelika
be sharp
be sharp

Jednom kada razumemo tehnologiju proizvodnje lako ćemo prepoznavati koji tip konstrukcije ili slaganja čelika vidimo na nožu.

Kvalitetan čelik je najpre izuzetno skup zbog zahtevnog procesa proizvodnje, zato su se proizvođači dosetili da čelik obmotavaju drugim, jeftinijim čelikom kako bi napravili prihvatljiviji proizvod. U jednom trenutku vrag je odneo šalu, i danas se kompanije gotovo nadmeću koja će proizvesti „lepši“ čelik odnosno koji će imati lepšu šaru.  Postoji bezbroj tehnika za različite šablone damaskusa koji daju izuzetno lepe proizvode. Mi ćemo razložiti nekoliko najpopularnijih konstrukcija i naglasiti prednosti svake od njih.

SOLID ILI MONO ČELIK

Najjednostavnije, ovo su noževi napravljeni od jednog komada čelika. Nož ima iste karakteristike od početka do kraja i ova tehnika prisutnija je kod evropskih proizvodjača noževa ali je takođe često možemo videti kod japanskih komercijalnih noževa. Ukoliko posedujete bilo koji "običan nož", on je konstruisan ovako. Prednost ovih noževa gotovo uvek je niža cena koja je povezana sa jednostavnijim procesom izrade u odnosu na preklapane čelike.. Ispod je prikazan šematski prikaz poprečnog preseka noža koji ovaj slučaj ilustruje.

LAMINAT

Kada imamo situaciju da su dva različita čelika zalepljena jedan za drugi u samo 2 sloja ovu konstrukciju nazivamo laminat. Može se primetiti kod svih japanskih tradicionalnih noževa (Yanagiba, Deba, Usuba) i tvrđi čelik na šemi prikazan crnom bojom uvek će biti izložen kao čelik koji zapravo daje oštricu. Možete se pitati zašto se onda stavlja druga vrsta čelika, zašto nije celi od jedne? Drugi čelik, prikazan belom bojom ima drugačije karakteristike poput fleksibilnosti i mekoće što omogućava kovaču da bolje manipuliše sečivom, lakše ga ispravlja ako se čelik iskrivi tokom kaljenja i brušenja ili tokom nepravilnog korištenja sečiva dalje u radu. Veruje se da je ova tehnika nasleđena iz japanskih katana.

 

SAN MAI ILI SENDVIČ KONSTRUKCIJA

Tri sloja čelika od kojih je onaj u sredini uvek kvalitetniji.  Ovu konstrukciju često ćemo videti kada proizvođač pokušava da smanji izloženost rdjajućeg čelika spooljašnjem faktoru i na taj način ga sačuva od procesa oksidacije. Samo mali deo noža uz ošticu od kvalitetnog čelika biće izložen što drastično smanjuje potrebu za održavanjem noža. Takođe, ova konstrukcija se koristi kada imamo noževe od izuzetno skupih čelika poput SG2, R2 ili VG10 kako bi se smanjila cena proizvoda a korisnik imao jednako efikasno sečivo kao da je napravljeno od jednog komada.  Na šemi ispod, crnom bojom je označen kvalitetan čelik dok onaj sa strane uvek bude znatno jefniji. Ovo nikako ne utiče negativno na performanse, već nožu daje veći nivo otpornosti kako na rdju tako i na lomljenje.  Ovu tehniku možemo i vizuelno primetiti na nožu u vidu jedne linije sa obe strane noža koja se pravilno nalazi u jednakom rastojanju nekoliko milimetara iza same oštrice.

DAMASKUS BEZ SREDIŠNJEG ČELIKA

Tehnika preklapanja čelika izuzetno je popularna zbog svojih estetskih karakteristika, retko kada ima zapravo uticaj na to kako nož seče namirnice. Bez srca ili bez središnjeg čelika (coreless damascus) označava preklapanje dve ili više vrsta čelika gde preklapani čelik ujedno čini i ošticu i telo noža. Šare na ovim noževima vidimo zato što se čelici najčešće razlikuju po sadržaju nikla u sebi i različitim tehnikama obrade ova razlika se više ili manje naglašava u zavisnosti od estetskog efekta koji proizvođač želi da izazove. Kroz istoriju za ovu tehniku koristio se ugljenični odnosno rdjajući čelik, međutim ovo je sve manje prihvatljivo zbog toga što korisnici usled pravilnog i redovnog  održavanja „brišu“ šare koje su bile prisutne na nožu i ne zanju kako ponovo da ih vrate, te sečivo gubi estetski element.

DAMASKUS SA SREDIŠNJIM ČELIKO

Verovatno danas najpopularniji način pravljenja čelika za noževe jeste slaganje damaskus čelika oko središnjeg, veoma kvalitetnog čelika. Vratite se na priču o San-mai konstrukciji i zamislite da je umesto običnog, jeftinog čelika korišten damaskus. Da ne bude zabune, ovaj damaskus se takođe pravi od manje kvalitetnih čelika, jer opet kao i kod San-mai tehnike nikada ne predstavlja oštricu, ali je spektar mogućnosti za izgled noževa koji se dobija ovom tehnikom gotovo neograničen. Manje ili više naglašene šare, efekat magle, talasasti, okrugli, cik-cak šabloni, čak i dodavanje bakra ili srebra u damaskus, sve ovo čini da noževi u ovoj konstrukciji izgledaju prelepo i zadrže vrhunske performanse. Na izgled ovih noževa može uticati toliko puno faktora da čak i raspoloženje majstora može direktno biti izraženo. Veruje se da samo gledanje perfektno izrađenih sečiva u čoveku budi osećaj radosti i uzbuđenosti.   Upravo iz ovih razloga cene znaju da budu veoma visoke, ali hej, dobijate nož koji ne samo što je savršeno  oštar već i izgleda  prelepo.

 

 

Related posts

  • Put japanskih sečiva

    Oblici japanskih noževa

  • Japanski nož kao savršen poklon

    Japanski nož kao savršen poklon

  • Drška noža

    Drška noža

  • Kako izabrati pravi nož za vas?

    Kako izabrati pravi nož za vas?