Drška noža

Drška noža
be sharp
be sharp

Svaki nož sastoji se od dela sečiva i drške. Iako je sečivo glavna zvezda predstave koju svi prvo primetimo, drška će biti takođe odlučujući faktor prilikom odabira noža. Postoji mnogo različitih drški koje se stavljaju na noževe, ali je svakoj isti zadatak: da korisniku obezbedi siguran zahvat prilikom upotrebe noža. U Japanu je pravljenje drški za noževe takođe dosta cenjen zanat, i postoje čitave fabrike koje uslužno proizvode i instaliraju drške na noževe. Mnogi kovači rado koriste ove usluge jer veruju da baš kao što se oni specijalizuju za kovanje sečiva, ugradnju drške treba da obavlja visoko obučeno lice za taj posao. 

Decenijama su drške u Japanu pravljene od materijala najlošijeg kvaliteta jer su se smatrale nebitnim, često su se menjale i zaista su bile Ahilova peta japanskih noževa. Modernizacijom proizvonje i porastom standarda vezanih za kvalitet drške u svetu, i oni su prilagodili proizvonju tako da i najzahtevniji korisnici ne mogu da se požale. Klasifikaciju drške noža sprovodimo prema sledećim osnovama: oblik drške, način na koji se drška i sečivo spajaju i materijal od koga je drška napravljena.

OBLIK DRŠKE

Drške prema obliku delimo na: Tradicionalne japanske, Zapadnog stila i Hibride.

Tradicionalne japanske drške ( Wa Handle) mogu biti osmougaone, ovalne ili u obliku slova D. Ove drške daju lakši opšti osećaj i balans noža napred.  Najčešće se sastoje iz dva dela, većeg - tela drške koje se pravi od različitih vrsta prirodnog ili stabilizovanog drveta i manjeg dela - kragne drške. Kragna ima zadatak da osigura deo gde je drška najbliža sečivu i gde zapravo završava najviše pritiska prilikom upotrebe. Tradicionalno, kragna drške pravi se od roga bizona, a mogu se praviti od metala ili plastike. Ove drške se mogu mazati jestivim uljima, kako bi se produžio vek trajanja. Ukoliko se ovakve drške oštete vremenom, to nije razlog za brigu, jer se veoma lako mogu zameniti.

Osmougaone drške kao što im samo ime govori imaju osam uglova na sebi što omogućava siguran zahvat bez klizanja. Nije nužno da svaki ugao na dršci mora biti apsolutno simetričan već je sve popularnije da se ove drške prave u ekscentričnom dizajnu.

Ovalni oblik drške je najtradicionalniji oblik i često ga vidimo upravo na tradicionalnim japanskim noževima. Dizajn ovih drški je veoma jednostavan.

Drška u obliku slova D napravljena je sa ciljem da pruži veću udobnost za desnoruke ili levoruke korisnike.

Drške zapadnog stila (Western handle) su počele da se stavljaju na japanske noževe kako bi se izašlo u susret potrebama sve većeg broja korisnika iz evropskih zemalja i Amerike. Japanci definitivno umeju da usvoje ono što se pokazalo kao dobro u praksi. Zapadnjačke drške pružaju potpunu kontrolu nad celim sečivom noža, prikladne su i za levoruke i desnoruke korisnike jednako, i praktično su neuništive. Ove drške se često izrađuju od kompozitnih materijala, kao što su mikarta, eko-drvo, ili pakka drvo. Mogu se praviti od drveta mahagonije, breze ili drugog finijeg drveta. Drške zapadnog stila imaju tendenciju da budu centralno izbalansirane, što ih često čini udobnim za kuvare koji vole malo teži nož. Ove drške se dodatno učvršćuju sa ukrasnim zakovicama ili nitnama.


Hibridni oblik
bi bio svaki onaj oblik koji devira od gore pomenutih. Proizvođači su u stalnoj potrazi za novim načinima da privuku mušterije i u te svrhe osmišljaju najrazličitije oblike od kojih neki podsećaju kao da su došli iz filmova naučne fantastike. 

SPAJANJE DRŠKE I SEČIVA

Ovde razlikujemo tri tipa drški: Full tang, Half tang i Hidden tang.

Tang predstavlja deo sečiva koji ulazi u dršku. S toga bi Full tang predstavljao dršku u kome Tang deo prolazi kroz celu dršku i "seče  je na pola" po dužini. Ove drške su praktično neuništive i traju onoliko koliko traje i samo sečivo. Half tang bi predstavljao sličnu stvar s tim što Tang deo dolazi do polovine ukupne dužine drške. Ova dva tipa spoja koriste se u kombinaciji sa zapadnim oblikom drške. Hidden tang predstavlja spoj u kome zapravo na nožu ne možemo da vidimo Tang deo već je on sakriven u samoj dršci. Karakterističan je za japanske oblike drški i dizajniran je tako da dršku možemo lako zameniti ukoliko počne da propada ili nam se više jednostavno ne dopada. 

MATERIJAL DRŠKE

Za izradu drške koristi se veoma širok spekat materijala, drvo, plastika, koža, metal, smola, guma, rogovi ili kosti životinja, gotovo sve što može da vam padne na pamet. Kao što smo rekli na početku teksta, pre su se koristili lako dostupni materijali, danas ljudi često idu u krajnost pa možete videti da neko na svoju dršku ugradi čak i dijamante. Tradicionalno su se japanske drške pravile od sirovog drveta i roga bizona što se i smatralo najboljom kombinacijom. Danas je česta kombinacija drveta i plastike, drveta i smole, ali i metalne drške zauzimaju sve veći segment tržišta zbog lakoće održavanja higijene. Ovde treba napomenuti da u zavisnosti od toga koji materijal bude upotrebljen za izradu drške možemo naslutiti koliko će ona trajati. Sirovo drvo može da upije vlagu i prljavštinu što može da izazove brže propadanje. Ukoliko je drvo stabilizovano upotrebom epoxy smole, ta drška će verovatno trajati kolko i sam nož. Metalne drške mogu da budu izuzetno teške i neudobne, i na taj način poremete balans noža ali su zato praktično neuništive. Koji god materijal da je u pitanju prilikom kupovine noža savetujemo da nož uzmete u ruku i pokušate da osetite taj prijatan kontakt koji savršeno leži u vašoj ruci - to je prava drška za vas! 

 

 

Related posts

  • Put japanskih sečiva

    Oblici japanskih noževa

  • Japanski nož kao savršen poklon

    Japanski nož kao savršen poklon

  • Kako izabrati pravi nož za vas?

    Kako izabrati pravi nož za vas?