Briga i skladištenje

Briga i skladištenje
be sharp
be sharp

Pravilnim održavanjem i upotrebom možemo znatno produžiti životni vek japanskog noža. U Japanu je čest slučaj da nož bude predmet nasleđivanja iz generacije u generaciju.  

Pravilna upotreba noža podrazumeva obavljanje samo onih zadataka za koji je nož namenjen.U Japanu postoji izreka: "Što ne bi zagrizao zubima, nemoj rezati sa nožem" Japanski nož nikako ne bi smeli da koristimo za rezanje zamrznute hrane, kostiju, otvaranje konzervi ili sečenje izuzetno tvrdih delova namirnica poput kore od parmezana ili peteljke bundeve. Za posebne zadatke poput filetiranja ribe, obrade mesa sa kostima ili rezanja zamrznute hrane postoje posebno dizajnirani noževi i toga se treba držati. Na ovaj način osiguraćemo da se naš nož nikada ne ošteti ili pukne i tako ćemo mu produžiti životni vek. 

Tehnika sečenja je sledeća stvar na koju treba obratiti pažnju. Nož treba da predstavlja alat koji obavlja posao za vas dok je vaša uloga da ga usmeravate na pravilan način. Ovo podrazumeva osećajne pokrete noža bez nepotrebnog pritiska ili lupanja u dasku. Da, kada vidite snimak na internetu gde neki kuvar lupa nožem dok secka pečurke, to možda izgleda zanimljivo ali nije ispravno. Takođe nikako oštricom ne treba strugati dasku ili skupljati namirnice. Pravilno naoštren nož ima izuzetno oštu ali i delikatnu oštricu koju lako može da izgubi uz nepravilnu upotrebu. To će dovesti do češće potrebe za oštrenjem i eventualno bržeg trošenja vašeg japanskog noža. 

Daska koju koristite može imati veliki uticaj na vaš nož. Odmah na početku moramo reći da je izumitelj staklenih kuhinjskih daski neprijatelj broj jedan svih sečiva uključujući i japanska. Idealno bi bilo da koristite drvenu dasku napravljenu od mekog drveta, dok u profesionalnoj kuhinji morate koristiti plastičnu ili gumenu dasku, od kojih gumene imaju blagu prednost jer su nežnije prema vašoj oštrici. Svakako izbegavajte staklene i one jeftine plastične daske koje imaju hrapavu površinu. 

Održavanje nakon upotrebe - vaš nož je potrebno oprati i odložiti na sigurno mesto. Nož peremo sa hladnom ili mlakom vodom, možemo i ne moramo da koristimo blagu sapunicu i meku stranu sunđera ili magičnu krpu. Treba da izbegavamo jake abrazivne deterdžente poput Cifa ili Arfa koji nisu namenjeni kuhinjskim noževima a koji mogu da ogrebu vaše sečivo. Nikada nemojte prati kuhinjski nož u mašini za sudove niti uz upotrebu žice za ribanje. U oba slučaja upropastićete nož i potpuno istupeti oštricu.  

Skladištenje - vaš kuhinjski nož bi trebao da ima posebno mesto na kome ga skladištite a to može biti njegova originalna kutija, magnet, futrola ili ga možete jednostavno umotati u krpu i odložiti. Nož nikada ne treba stavljati među drugo kuhinjsko posuđe, naročito ne u fioci sa escajgom jer može izgubiti oštrinu od tumbanja i sudaranja. 

Održavanje oštrine noža - upotrebom kožnog stropa ili masata. Kožni strop je odličan jer je jednostavan za korišćenje i ne možete oštetiti vaš nož, zadatak je ispravljanje i fino poliranje oštrice.  Masat sa druge strane zahteva malo više veštine ali takođe može biti koristan, zadatak je isti kao kod kožnog stropa. Za japanske noževe metalni masati nemaju puno efekta jer je čelik u nožu tvrđi od masata, za njih se preporučuje upotreba keramičkih masata. Da ponovimo, upotrebom kožnog stropa ili masata odžavate oštrinu i prolongirate vreme oštrenja. Važno je napomenuti da sa masatom ili kožnim stropom nikako ne možete naoštriti potpuno tup nož. 

Oštrenje noževa. Ukoliko želite sami da naoštrite nož potreban vam je kamen za oštrenje i kožni strop. Oštrenje podrazumeva skidanje čelika sa noža i formiranje nove oštrice, zato trebate biti pravilno informisani. Ukoliko želite profesionalnu uslugu oštrenja, nož možete doneti kod nas, a mi ćemo se pobrinuti da bude savršeno naoštren za vaše nove gastro avanture!

Često dobijamo pitanje koliko često treba da se oštri japanski nož, a odgovor će zavisiti od svega gore navedenog. Ukoliko japanski nož koristite pravilno iznenadićete se koliko dugo može ostati oštar. Neke od naših mušterija donose nož na oštrenje svakih 6 meseci, dok je nekima oštrenje potrebno svakih 7 do 10 dana. 

 

Related posts

  • Oštrenje japanskih noževa

    Oštrenje japanskih noževa

  • Karbonski noževi - Patina

    Karbonski noževi - Patina